Tel: +31 (0) 118 - 236071 info@defibsolutions.nl
Selecteer een pagina

AED vergelijk

U bent op zoek naar een AED? Er zijn momenteel zoveel verschillende merken en type AED’s, waar moet u op letten bij de aanschaf van de AED?

Laten we beginnen om te vertellen dat er geen slechte AED’s zijn, iedere AED doet datgene waarvoor hij gemaakt is: het redden van levens.Toch zijn er veel verschillen en niet alleen in prijs.  Wij hebben voor u een aantal zaken op een rijtje gezet.
Daarnaast zijn er AED’s die meer doen dan alleen maar een schok geven. Enkele belangrijke punten op een rij waar u naar kunt kijken voordat u uw keuze maakt:

  • Prijs
  • IP Waarde: Stof en waterdichtheid van de AED
  • Garantie
  • Reanimatieondersteuning
  • Gewicht
  • Onderhoudskosten

PRIJS
De prijs is uiteraard wel een van de belangrijkste zaken waar u als klant naar kijkt. Maar de goedkoopste AED is vaak niet echt de goedkoopste AED. Dit heeft te maken met de onderhoudskosten in de 10 jaar na de aanschaf van een AED. Over het algemeen zien wij dat een goedkope AED duurder wordt door het periodiek vervangen van de elektroden en batterijen. Sommige AED’s hebben elektroden die 2 jaar meegaan, u moet dus iedere 2 jaar de elektroden vervangen. Dit geldt ook voor de batterij, het verschilt nogal of u de batterij 1 x per 2 jaar moet vervangen of 1 x in de 5 jaar. Bekijk ons overzicht op de prijsvergelijkpagina voor het totale beeld. Hieronder ziet u welke AED de laagste kosten heeft en welke AED de hoogste heeft in een periode van 10 jaar:
ZOLL AED Plus: € 184,-
Cardiac Science Powerheart G5: € 1390,-

IP WAARDE

De IP Waarde zegt iets over de stof- en waterdichtheid van de AED. Als de AED buiten in een verwarmde kast komt te hangen dan heb je altijd te maken met condensvorming bij temperatuursverschillen. Ook bij AED buiten kasten met een ventilator is de condensvorming niet te voorkomen. Voor het behoud van de AED is het dan goed om op te letten wat de IP Waarde is van de AED die u overweegt om te kopen. Een IP waarde van 55 is ruim voldoende voor in een verwarmde buitenkast. Wij adviseren om AED’s met een lagere IP waarde niet in vochtige ruimtes te bewaren. Dit kan dus ook een zwembad of sauna zijn.
Bekijk ons complete IP waarde overzicht, hieronder de laagste en de hoogste AED:
Philips Heartstart HS1: IP Waarde 21
Heartsine Samaritan AED: IP Waarde 56

GARANTIE

Uiteraard krijgt u bij iedere AED fabrieksgarantie, maar ook dit kan uiteenlopen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de garantie op AED’s langer wordt. Op dit moment is de langste garantie 8 jaar en de kortste garantie is 2 jaar. De AED fabrikanten geven aan dat iedere AED na 10 jaar vervangen moet worden, terwijl hun eigen garantie korter is. De AED gaat dus langer mee dan de garantietermijn, maar vervang een AED voordat deze defect is.

REANIMATIEONDERSTEUNING

In de laatste nieuwe richtlijnen van de Europese Reanimatieraad staat dat iedereen zoveel mogelijk gebruik moet maken van hulpmiddelen tijdens een reanimatie. Een AED verteld u precies wat u moet doen, maar hoe weet u of u het goed doet? De meeste AED’s hebben een metronoom die het ritme van de hartmassages aangeven. Maar het verschil bij diverse AED’s is erg groot. De laatste jaren zien we steeds vaker dat AED’s slimmer worden en meer bieden dan alleen een instructie en metronoom. Er zijn zelfs al AED’s die uw handelingen kunnen meten/”zien” en geven hierop feedback. De bekendste ondersteuning is die van de ZOLL AED’s. Deze AED’s meten de snelheid en de diepte van de hartmassages en geven hier hun commentaar op. Zo zal de AED aangeven “GOEDE HARTMASSAGE” of “DRUK HARDER”. Dit is wat de Europese reanimatieraad bedoelt, door de hulpmiddelen is de kans erg groot dat de reanimatie effectiever zal worden en de overlevingskans zal stijgen.

GEWICHT

Als u met de AED op pad gaat dan kan het gewicht van de AED erg belangrijk zijn. Ook hierin zitten behoorlijke verschillen. Bekijk ons overzicht van alle AED’s.

ONDERHOUDSKOSTEN

Moet u nu wel of geen onderhoudscontract afsluiten?
Dit is heel erg afhankelijk van de situatie van uw organisatie of bedrijf. Er zijn AED’s die een wekelijkse zelftest hebben, met een maandelijkse uitgebreide zelftest. U kunt voor alles om u heen een onderhoudscontract afsluiten, maar wees kritisch en wat doet de onderhoudspartij voor mij en wat kan ik zelf. U wordt uiteraard volledig ontzorgt als u een contract afsluit. Dit is erg prettig als de AED in storing staat of gebruikt is. Vaak is het onderhoudscontract gebaseerd op de service en rompslomp na een inzet van een AED. U krijgt dan vaak een vervangende AED, voor de periode dat er even geen inzetbare AED is. U moet zich ook afvragen hoe groot de kans is dat u de AED binnen een paar dagen nog een keer nodig hebt. Die kans is niet groot, maar de kans is er wel. Dit zijn allemaal vragen die u moet afwegen ten opzichte van de kosten per jaar. Daarnaast heeft de ene aanbieder de vervanging van elektroden en batterijen in het contract verwerkt en bij andere komen die kosten er nog extra bij.